Varmepumpe

Stadig flere nordmenn går til innkjøp av en varmepumpe. Dette er en meget god og energieffektiv måte å varme opp boligen på, og kan potensielt spare deg for mye strøm og energibruk i året.

Hva er en varmepumpe?

En varmepumpe er en maskin som fremskaffer varme på en spesielt effektiv måte. De benytter høyverdig energi (ofte elektrisitet) til å transportere lavverdig energi.

Prinsippet som benyttes er at et fluid (gass eller væske) blir varmere hvis trykket økes, og kaldere hvis trykket reduseres. Ved å komprimere og ekspandere fluidet kan man flytte, eller pumpe, varme fra relativt kalde omgivelser til det området man har behov for å varme opp.

Automatiske innstillinger

Det har skjedd store teknologiske endringer de siste årene. Mens de første varmepumpene var begrenset til en statisk varmekilde med en av/på-knapp, er pumper i dag utstyrt med et hav av automatiske innstillinger. Det er for eksempel ikke uvanlig å styre husets pumpe fra mobilen eller nettbrettet.

Hvorvidt man skal bruke automatiske innstillinger på en varmepumpe er omdiskutert. Med et norsk klima hvor temperaturene svinger i høst- og vårmånedene, kan pumpen rett og slett bli forvirret dersom du setter den på automatikk. I tillegg vil sollyset også bidra til å lure pumpen til å tro at det er varmere ute enn det egentlig er. Derfor bør man heller stille inn pumpen på oppvarming – da bruker du fortsatt automatikken som regulerer vifta.

Fraråder lav temperatur om natten

Dette er også grunnen til at de fleste eksperter fraråder å stille inn varmepumper på lav temperatur om natten. En varmepumpe vil nemlig levere best årsvarmefaktor og levetid når den får jobbe jevnt med moderat belastning. Senker du temperaturen om natten, vil pumpen måtte jobbe hardt på morgenen.

Velg en pumpe som passer dine behov

En varmepumpe kategoriseres etter hva slags medium de tar varme fra, og hvilket de avgir varme til. Luft til luft-varmepumpene er de rimeligste, og derfor også de vanligste i norske hjem. Samtidig vil besparelsen i energibruk være minst her.

Ulike typer pumper

Luft til luft-varmepumper henter varme fra ute- eller ventilasjonslufta og avgir dendirekte til innelufta i en bygning. De fleste luft til luft-varmepumper er også reversible, slik at de både kan pumpe varme inn i en bygning om vinteren og ut av bygningen om sommeren.

En vann til vann-varmepumpe henter varme fra sjø, innsjø og grunnvann og avgir varme i et vannbårent system i bygningen – og gjerne også varmt tappevann.

Spar strøm mer effektivt

En varmepumpe sparer strøm fordi den henter varme som tilsvarer mer energi enn det koster å drive pumpen. Derfor vil kostnaden ved å installere og drive en pumpe tjenes inn etter etter en stund.
Eneboliger med varmepumpe bruker noe mindre energi enn tilsvarende boliger uten.

Akkurat hvor mye hver husholdning har i strømforbruk, varierer fra husstand til husstand. Normalt går 60-70 prosent av elektrisitetsforbruket til oppvarming av boligen. Med en varmepumpe kan du spare opptil 60-90 prosent av dette, avhengig av hvor du bor i landet, hvor godt boligen er isolert og selvsagt hvilken variant du velger.

Med utgangspunkt i dette kan en stor del husstander spare så mye som 5000-8000 kroner i året på å installere en pumpe i hjemmet.

Økt komfort i hjemmet

Mange bruker også en varmepumpe til å øke komforten i hjemmet. Stadig flere velger å skru opp temperaturen innendørs et par grader høyere enn vi gjorde tidligere. Mange velger også å varme opp større deler av boligen. Som følge av dette er det ikke sikkert man sparer mer energi ved å installere en pumpe – det kommer helt an på temperaturvanene dine.

En varmepumpe vil likevel bidra til at bruker energien på en mer effektiv måte. Her kan det også lønne seg å få god opplæring fra installatøren om hvordan dere skal bruke pumpen som installeres. Hagen VVS er en rørlegger i Oslo med lang erfaring med montering og installasjon av varmepumper. Vi benytter kun kvalitetskomponenter og produkter fra anerkjente produsenter.

Vi leverer hovedsakelig pumper fra Thermia og OSO, kjent for sin driftssikkerhet.

Hvem er Hagen VVS?

Hagen VVS ble etablert i juni 2004, og er en rørlegger med lokalkunnskap i Oslo og Akershus. Vi tar på oss alle oppdrag og er spesielt gode på oppussing og rehabilitering av bad.

Ved å velge Hagen VVS får du en sertifisert rørleggermester med på laget, med den tryggheten det innebærer. Vi følger de nasjonale normene for våtrom, og arbeider kun med de beste materialene på markedet.

Sjekk oss ut på Google!

Gode referanser

Vi vet at det å velge rørlegger handler om trygghet, kunnskap og ansvar. Takket være mange kontakter innen bransjen, kan vi tilby kvalitet i alle ledd. Vi har mange gode referanser å vise til.

Trenger du å installere en varmepumpe? Kontakt Hagen VVS i dag for en uforpliktende prat!